HOME-BM

Sedang BERLANGSUNG !

Akan Datang !

BSLNPP Dibuka !

BSLNPP Dibuka !

Pemberitahuan:Bermula 8 Mac 2021, Galeri Aras Bawah dan Galeri Aras 3 Balai Seni Lukis Negeri Pulau Pinang (BSLNPP) yang terletak di Dewan Sri Pinang, Lebuh Light akan mula beroperasi pada hari Sabtu hingga Khamis, jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang.

Galeri adalah ditutup pada hari Jumaat dan cuti umum sahaja. Pelawat diminta untuk mematuhi SOP yang disediakan semasa lawatan dan bacaan suhu serta maklumat anda akan diambil di pintu masuk galeri.

BERITA

Ruang Berita

Majlis Penyerahan Projek Pusat Sumber 1

Majlis Penyerahan Projek Pusat Sumber 1 di Bangunan No.57, Jalan Macalister oleh Jabatan Kerja Raya Pulau Pinang (JKR PP) kepada Lembaga Muzium Negeri Pulau Pinang (LMNPP). Justeru, pengurusan LMNPP mengucapkan terima kasih kepada Puan Roslinda Ghazali (Arkitek Penguasa JKR PP) , Encik Farhan (Arkitek JKR PP) & Puan Azlinda (Penolong Jurutera JKR PP), Encik Azlan […]

Selamat Tahun Baru Cina

Pengurusan Muzium & Balai Seni Lukis Negeri Pulau Pinang mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru Cina! Balai Seni Lukis Negeri Pulau Pinang & Pejabat Pentadbiran (Dewan Sri Pinang) akan DITUTUP pada hari Jumaat, 12 Februari 2021. Untuk pertanyaan lanjut, sila emel kepada psm_enquiries@penangmuseum.gov.my.

Selamat Hari Thaipusam

Pengurusan Muzium & Balai Seni Lukis Negeri Pulau Pinang ingin mengucapkan Selamat Hari Thaipusam! Balai Seni Lukis Negeri Pulau Pinang & Pejabat Pentadbiran (Dewan Sri Pinang) akan DITUTUP pada hari Khamis, 28 Januari 2021. Untuk pertanyaan lanjut, sila emel kepada psm_enquiries@penangmuseum.gov.my.

Article on Buletin Mutiara

“Dengan dermaan 330 buah karya dari Dato’ Dr Tan Chee Khuan, BSLNPP akan terus mara ke hadapan dengan menjadi sebuah institusi seni yang gah lagi disegani selain bakal menjadi rujukan serta kegiatan seni di rantau ini.”
Terima kasih Buletin Mutiara atas siaran akhbar bertarikh 1-15 Disember 2020.

#PETACH
#Penang2030
#PenangLawanCOVID19
#UntukNegeriKita
#psmfirstclass

Artikel Dari Buletin Mutiara

We're featured in Buletin Mutiara today!
Read the full article in the link down below. Thank you for the write up Buletin Mutiara

#PETACH
#Penang2030
#PenangLawanCOVID19
#UntukNegeriKita
#psmfirstclass

Happy Ponggal

Greeting from The Management of Penang State Museum & Art Gallery.
Penang State Museum & Art Gallery takes this opportunity to wish all of our friends Happy Pongal.
May good luck enter your home. May God bless you with peace, prosperity & joy in your life. Wishing you & your loved ones Happy Pongal.

#PETACH
#Penang2030
#PenangLawanCOVID19
#UntukNegeriKita
#psmfirstclass

Karya Terpilih PAO 2020

Berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikuatkuasakan mulai daripada 13 hingga 26 Januari 2021 di negeri Pulau Pinang ekoran pandemik COVID-19, Pameran Pertandingan Seni Lukis Terbuka Pulau Pinang 2020 yang bertemakan ‘Nyawa/ Life’ yang sepatutnya dibuka kepada pelawat mulai daripada 10 Januari 2021 turut ditangguhkan.
Walau bagaimanapun pameran secara maya bagi karya- karya yang terpilih untuk pameran kini boleh diakses melalui pautan link seperti di bawah. BSLNPP mengucapkan tahniah kepada semua peserta yang berjaya terpilih dalam pameran ini: PAMERAN PENANG ART OPEN 2020

#PETACH
#Penang2030
#PenangLawanCOVID19
#UntukNegeriKita
#psmfirstclass