Kunjungi Balai Seni

art gallery

Art Gallery

BSLNPP

Kunjungi Balai

visitthehall

Balai Seni Lukis
Negeri Pulau Pinang

Balai Seni Lukis Negeri Pulau Pinang adalah koleksi komprehensif yang dikhaskan untuk seni moden dan kontemporari. Koleksi dokumen yang tidak beredar lukisan, patung, gambar, cetakan, fotografi, seni bina, reka bentuk, persembahan, video, filem, dan bentuk seni yang muncul dari tahun 1965 hingga sekarang.

Balai Seni Lukis Negeri Pulau Pinang menyajikan karya seni yang berkisar pada idea identiti, urbanisasi, dan globalisasi. Karya-karya ini menimbulkan isu-isu yang berkaitan dengan kehidupan bandar di kawasan bandar moden dan mendorong kita untuk mempertimbangkan bagaimana para seniman telah menerjemahkan visi mereka mengenai isu-isu ini ke dalam karya seni.

Balai Seni Lukis Negeri Pulau Pinang berfungsi sebagai platform / medium bagi seniman tempatan dan antarabangsa untuk mengadakan pameran seni visual mereka yang bertempat di Dewan Sri Pinang, Georgetown. Hasil usaha ini, Balai Seni Lukis Negeri Pulau Pinang telah menjalin komunikasi bersama dan pertukaran idea antara artis tempatan dan antarabangsa.

Untuk meningkatkan dan memberi penghargaan kepada seniman visual tanah air kita, Balai Seni Lukis Negeri Pulau Pinang terus meningkatkan koleksi tetap agar setara dengan galeri awam dan swasta yang lain. Dengan usaha ini, Balai Seni Lukis Negeri Pulau Pinang secara tidak langsung memberikan pengiktirafan kepada seniman tempatan apabila karya seni mereka berfungsi sebagai koleksi tetap dan Kerajaan Negeri Pulau Pinang berbangga sebagai pemilik baru koleksi kekal ini. Balai Seni Lukis Negeri Pulau Pinang telah menghargai sumbangan dan penglibatan setiap artis di Pulau Pinang melalui pameran retrospektif yang diadakan setiap tahun sejak tahun 2007. Kerjasama antara Muzium Negeri Pulau Pinang tidak hanya terhad kepada seniman tetapi juga telah memungkinkan kerjasama dengan institusi pengajian tinggi dan dengan galeri seni tempatan dan antarabangsa.

visitthemall2
artgallery

Balai Seni Lukis Negeri Pulau Pinang adalah sebelum ini terletak di Bangunan Muzium Negeri Pulau Pinang, Lebuh Farquhar.

Pada tahun 1994, balai seni dipindahkan ke Dewan Sri Penang. Pada masa ini, terdapat dua galeri yang memaparkan koleksi lukisan kekal di aras bawah dan galeri seni kontemporari di tingkat 3 Dewan Sri Pinang. Galeri kekal menempatkan koleksi seperti lukisan, patung, fotografi, seramik, cetakan dan pelbagai media lain.

Galeri di tingkat 3 berfungsi sebagai galeri seni kontemporari yang memaparkan karya seni visual mengikut tema tertentu dan ia berubah dari semasa ke semasa sepanjang tahun. Pelbagai aktiviti telah diadakan seperti forum, ceramah seni, bengkel melukis dan pertandingan, sepanjang tahun. Tiada bayaran masuk dikenakan untuk kedua-dua galeri.

dewan sri pinang