Pentadbiran

DEEPAVALI 3

TENTANG KAMI

Pentadbiran

PEMBANGUNAN MACALISTER 2

Unit Pembangunan

 • TAJUK PROJEK : KERJA-KERJA MENUKAR BUMBUNG SEDIA ADA DAN KERJA-KERJA BERKAITAN DI BANGUNAN NO. 57, JALAN MACALISTER

AGENSI PELAKSANA : JKR DTL

 • TAJUK PROJEK : KERJA-KERJA MENAIKTARAF PUSAT SUMBER DI BANGUNAN NO.57, JALAN MACALISTER

AGENSI PELAKSANA : JKR ARKITEK

library
LIBRARY UNIT PENYELIDIKAN

UNIT PENYELIDIKAN

Pusat Penyelidikan Muzium Negeri Pulau Pinang dan Balai Seni Lukis terletak di No.57, Jalan Macalister, 10400 Pulau Pinang bertanggungjawab menyediakan maklumat yang berkaitan. Perkhidmatan ini disediakan khas untuk kakitangan dan orang ramai terutamanya pelajar dan penyelidik. Pusat Penyelidikan Muzium Negeri Pulau Pinang memiliki pelbagai majalah dan akhbar yang sesuai untuk digunakan sebagai rujukan tambahan. Kakitangan akan membantu anda untuk koleksi dan bahan-bahan yang berkaitan atau merungkaikan masalah kajian anda. Terdapat sebanyak 20,000 koleksi termasuk bahan-bahan berikut:

 • Buku Sejarah/ Seni/ budaya
 • Monograf
 • Seminar / Kertas Persidangan / Simposium / Tesis
 • Akta Kerajaan
 • Penerbitan / Laporan Tahunan
 • Keratan Akhbar
 • Serials
 • Katalog Pameran
 • Fail Risalah
 • Buku-buku Pelukis

Selain daripada menjadi pusat rujukan dan capaian maklumat, perpustakaan Negeri Pulau Pinang Muzium dan Galeri Seni juga menyediakan perkhidmatan seperti fotostat, jualan buku Muzium dan Balai Seni Lukis (buku, jurnal, VCD dan DVD).

Untuk pertanyaan, sila hubungi En. Danial Kadir / En. Hilmi Izaham melalui telefon 04-226 1439, atau e-mel kepada danial@penangmuseum.gov.my / hilmi@penangmuseum.gov.my .

Waktu operasi : Isnin hingga Jumaat dari 09:00 pagi sehingga 05:00 petang (Tutup pada Sabtu dan Ahad dan Cuti Umum)

Nota Pengunjung :  Pusat Sumber ditutup buat sementara waktu. Mohon hubungi pegawai yang tertera untuk sebarang maklumat.

KONSERVASI LUKISAN BERSEJARAH 3

Unit Muzium

Pejabat Unit Muzium Negeri Pulau Pinang yang bertempat di Lebuh Farquhar telah berpindah ke Dewan Sri Pinang untuk sementara waktu bagi kerja-kerja restorasi. Unit Muzium terdiri daripada empat orang kakitangan iaitu Kurator, Penolong Kurator dan dua Pembantu Muzium. Tugas-tugas Unit Muzium adalah mengumpul, mengkaji dan memelihara serta mempamerkan khazanah warisan negeri dan budaya dengan menggalakkan pameran-pameran berbentuk pendidikan sejarah dan warisan budaya dan bangsa.

Selain itu, kerja-kerja konservasi turut dijalankan oleh Unit Muzium. Terbaru adalah Konservasi Tugu Kapten Francis Light dan Konservasi Lukisan Bersejarah Robert Smith. Unit Muzium juga dipertanggungjawab dalam mengumpul, mengurus serta mengklasifikasikan artifak-artifak dan lukisan-lukisan Muzium yang diterima sama ada dari segi hadiah, belian mahupun dermaan dari serata tempat di Pulau Pinang. Tujuan utama pengkategorian ini adalah untuk memastikan setiap darinya dilakukan secara sistematik dan berkualiti secara berterusan agar dapat memenuhi kehendak dan keperluan taraf kemahiran institusi.

Kaedah penjenisan yang digunakan oleh Unit Muzium bagi setiap artifak adalah melalui Collections Management Systems (CMS) yang membolehkan individu atau institusi muzium untuk mengatur dan menguruskan koleksi-koleksi artifak dengan mengesan semua maklumat yang berkaitan. CMS merupakan pangkalan data sistem elektronik yang digunakan oleh muzium dan perpustakaan di seluruh dunia.

Melaksanakan kajian dan penyelidikan mengenai sejarah, budaya dan bahan-bahan yang dikumpul serta memilih dan memelihara segala khazanah dan warisan yang dikumpul turut menjadi misi Unit Muzium. Di samping itu, Unit Muzium juga menjadi unit yang mendidik dan menanam semangat mencintai dan menghargai budaya serta warisan negara melalui penerbitan, pandu arah dan khidmat pelanggan.

BCKT3172
publications1

Balai Seni Lukis

Galeri Seni Negeri Pulau Pinang adalah salah satu jabatan di bawah Lembaga Muzium Negeri Pulau Pinang. Ditubuhkan pada tahun 1965, peranan dan fungsi utama Galeri Seni Negeri Pulau Pinang (PSAG) adalah untuk mengumpulkan, mengkaji dan melestarikan seni dan budaya negeri, negara dan antarabangsa. Selain itu, PSAG juga menjadi tempat untuk mempamerkan karya seni artis tempatan atau antarabangsa dan juga kumpulan atau masyarakat. Kini merupakan antara galeri seni paling aktif di Malaysia dengan sebanyak 12 hingga 15 pameran kontemporari setiap tahun.

Galeri Seni Negeri Pulau Pinang sebelum ini terletak di Bangunan Muzium Negeri Pulau Pinang, Lebuh Farquhar. Kemudian, ia bergerak ke Dewan Sri Pinang dari tahun 1994 hingga sekarang. Terdapat dua galeri yang memaparkan Koleksi Tetap PSAG seperti lukisan, cat air, patung, fotografi, seramik, cetakan dan pelbagai media lain di Galeri Tingkat Bawah. Selanjutnya, Galeri Kontemporari di tingkat tiga Dewan Sri Pinang dikhaskan untuk mana-mana individu, kumpulan atau masyarakat yang berminat untuk mempamerkan kesenian mereka.

Galeri di tingkat bawah juga berfungsi sebagai galeri kontemporari yang memaparkan karya seni visual mengikut tema-tema tertentu yang terdapat dalam kalendar acara pameran kami dan aktiviti yang telah ditentukan. Pelbagai aktiviti dijalankan seperti forum, ceramah seni, bengkel dan pertandingan, dan banyak lagi sepanjang tahun. Tiada bayaran masuk dikenakan untuk kedua-dua galeri.

Sejak pameran pertama pada tahun 1965, PSAG sememangnya telah berkembang menjadi ruang pameran penting bukan sahaja untuk artis Pulau Pinang tetapi juga untuk artis dari seluruh Malaysia. PSAG juga didorong dengan cara lain untuk menarik minat orang ramai untuk menikmati dan berkongsi seni. Dengan hampir 1400 karya seni dalam Koleksi Kekal PSAG, terdapat lebih banyak seni yang dapat dinikmati oleh pengunjung.

RUANG GALERI 3