Siti Musrikah, M.Si

Sharing Session With International Museums' Practitioner

Profil

Dra. Siti Musrikah, M.Si, dilahirkan di Tulungagung, Jawa Timur, pada 17 Disember 1969, merupakan anak kedua daripada lima beradik. Beliau berpindah ke Pontianak pada November 1978, di mana beliau menamatkan pendidikan asasnya dan kemudian mengejar Diploma-3 di Akademi Pemerintahan Dalam Negeri. Meneruskan pendidikannya, beliau mendapat Ijazah Sarjana dan Sarjana Muda di Institut Pemerintahan Dalam Negeri di bawah Kementerian Dalam Negeri di Jakarta. Dengan karier yang bermula sejak tahun 1992, Dra. Siti telah bertugas di Sintang, Kalimantan, di mana beliau telah mengumpulkan pengalaman yang luas dalam pengurusan arkib, pengurusan perpustakaan, dan pentadbiran muzium. Kejayaan yang mencolok termasuk penyertaan dalam menandatangani memorandum persefahaman antara kerajaan Sintang dan Institut Tropika Diraja/KIT Tropenmuseum di Belanda pada September 2004, bersama dengan latihan dan penyelidikan kolaboratif dengan pakar KIT Tropenmuseum. Beliau telah menjadi instrumen dalam penubuhan dan kepimpinan Muzium Kapuas Raya di Sintang sejak tahun 2002 dan kini berkhidmat sebagai Pengerusi Persatuan Muzium Indonesia untuk kawasan Kalimantan.