« All Events

13 Mei 2024 @ 7:00 AM - 5:00 PM

Majlis Perasmian Sukan

PENGENALAN

Festival Hari Muzium Antarabangsa (HMA) 2024 akan bermula dengan Majlis Perasmian Sukan HMA 2024 berlangsung selama dua hari, iaitu pada 13 dan 14 Mei 2024. Acara ini mengambil tempat di Padang Kota Lama, Pulau Pinang, yang seringkali menjadi tumpuan para pelancong, telah dipilih sebagai lokasi bagi Majlis Perasmian Sukan HMA 2024, di mana para pelancong dan penduduk tempatan dapat memberikan sokongan serta sorakan gemuruh kepada atlet sukan yang bertanding. Pelbagai jenis acara sukan akan dipertandingkan, termasuk Olahraga, Tug of Dragon Boat, Museums’ Titan, dan banyak lagi. Bukan itu saja malah, pertunjukan demonstrasi seni mempertahankan diri serta persembahan Silent Drill dari Tentera Laut Diraja Malaysia pasti akan menarik kunjungan serta perhatian anda.

Tentatif Perasmian Sukan & Acara Sukan

Masa

Aturcara

7:00 Pagi

Ketibaan kontinjen

7.30 Pagi

Perbarisan kontinjen

8.00 Pagi

Ketibaan Vip

8.15 Pagi

Persembahan pancaragam diikuti dengan perarakan kontinjen

8.45 Pagi

Nyanyian Lagu Negaraku, Negeri Pulau Pinang, Muzium dan bacaan ikrar

Ucapan Aluan oleh Datuk Bandar Dato’ IR. Rajendran A/L P. Anthony

9.15 Pagi

Ucapan Perasmian oleh EXCO Pelancongan dan Ekonomi Kreatif (PETACE) merangkap Pengerusi LMNPP :

YB. Tuan Wong Hon Wai

9.30 Pagi

Gimik perasmian:

• Wushu
  • Silambam
  • Silat siku 12
  • Silent Drill

Penutupan Perasmian Sukan

10.00 Pagi

Jamuan makan (VIP)

10.30 Pagi

Acara Olahraga:

• Saringan 100m & 200m (L&P)
  • Acara 4x100m (Pengarah)
  • Acara 4x100m (L&P)

Acara Rowing

Acara Petanque (Pengarah)

1.00 Petang

Rehat

2.15 Petang

• Acara Tug of Dragon Boat
  • Acara Museums’ Titan
  • Acara Pool Table

5.00 Petang

Tamat & Bersurai

Penafian: Pihak Penganjur tidak bertanggungjawab ke atas tajuk dan pengisian kandungan sepanjang perjalanan majlis, pameran dan aktiviti sepanjang HMA2024 berlangsung. Penganjur juga tidak bertangungjawab terhadap kehilangan barang peribadi, kesan emosi atau kecederaan kepada kontinjen, peserta dan pengunjung semasa atau selepas pameran dan kesemua aktiviti dan program. Oleh itu, kontinjen adalah dikehendaki mengambil langkah pencegahan dan mematuhi arahan penganjur bagi memastikan keselamatan dan keselesaan semua pihak yang terlibat. Terima kasih.

Date:
13 Mei 2024